El 2010 està cridat a ser un any de transició. L'evolució que tothom té al cap, resumida de manera superficial, vindria a ser la següent:
- Setmana Santa 2010: Laporta convoca eleccions al Barça oficialment i anuncia que es presentarà per Reagrupament.
- Juliol 2010: Zapatero remodela el govern després de la presidència espanyola del Consell de la UE.
- Setembre 2010: Montilla convoca eleccions per finals d'octubre.
- Finals de novembre 2010: El nou Govern pren possessió.
- Finals de desembre 2010: Si guanya CiU a Catalunya, algun ministre entra al govern de l'Estat (teoria Barbeta).
Sempre m'han sorprès aquestes previsions politiques, que després s'acaben complint mentre tots ens quedem com uns estúpids deixant que el temps vagi passant amb l'argument de "ara cal esperar a les autonòmiques per veure si...", "ara ja no es pot fer res perquè estem en pre-campanya", ...
Al meu entendre, Montilla té una oportunitat d'or per reduir la transició del 2010 a només un semestre. Si convoca eleccions per abans de l'estiu, la transició afecta els mesos de juny-juliol i agost i el nou govern es pot posar a treballar l'1 de setembre sense perdre mesos a meitat de curs. Si convoca eleccions abans de l'estiu, el govern central pot decidir amb més perspectiva la previsible crisi de govern post-presidència espanyola (2 crisis en sis mesos serien poc probables). Si convoca abans de l'estiu demostra una voluntat de defensa dels interessos globals que li pot donar credibilitat, més de la que li poden donar tres mesos més de gràcia que difícilment canviaran el sentit de les enquestes actuals. I a més, si convoca abans de l'estiu, el salvador de la Pàtria Joan Laporta ha d'actuar amb més lleugeresa i reduir el temps d'utilització de la presidència del Barça com a plataforma de llançament polític.
Guardiola va entendre que valia més la pena "cedir" a que el Presi s'apuntés la seva renovació abans de donar peu a sis mesos d'especulacions inútils. Montilla pot fer el mateix. Per una vegada pel bé del país; per una vegada per l'interès general. I en definitiva, quan els polítics actuen així, és quan la gent més els valora les seves decisions. Però comunicar i raonar les decisions sembla que encara no és l'estil de la política d'aquests temps. Aquesta argumentació seria massa dificil d'entendre per a les masses incultes que governen.
diumenge, 7 de febrer del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
El teu raonament em sembla impecable però no crec que els polítics de casa tinguin aquest avalentia. Hi hauria un altre argument favorable a l'avançament i es que al novembre (quna s'han celebrat les dues darreres eleccions catalanes impedeixen fer el nou pressupost quan toca (el més aviat possible és a la primavera) i s'ha de prorogar l'anterior. Hi hauria també alguns arguments en contra: es dona molt de valor a esgotar la legislatura i l'adelantament seria vist com una manca de capacitat de governar correctamet. Possiblement caldria pactar-ho amb en ZP per tot allò de la Presidència Europea...R.
R., tota la raó.
Hi ha encara un altre argument a favor: evitar la deformació del debat politic en els anys pre-electorals. En vam veure un exemple amb el tema d'Ascó i com els partits canviaven les seves postures "oficials" pensant en l'impacte que això tindria en l'electorat.
Publica un comentari a l'entrada