divendres, 24 de febrer del 2012

Ens hem begut l'enteniment

NOTA: el teclat angles m'impedeix escriure amb accents avui...

Encara em costa de creure el suport que esta rebent de totes bandes la proposta d'instal-lar el complex Eurovegas a Viladecans. L'any 2009, ja em vaig mostrar en contra de canviar les lleis a mida amb l'excusa de crear llocs de treball i desenvolupar models economics no sostenibles.

Pero en aquest cas, la cosa sembla encara mes flagrant. Existeixen molts motius per mostrar-s'hi en contra. Jo he intentat resumir-lo en els seguents deu punts:

1) Portem quatre anys denunciat que la crisi l'ha provocat l'economia especulativa. Ara proposem fer de l'activitat mes especultiva que existeix (el joc), el centre de l'activitat economica d'aquest pais. Aixo no es mes que reforçar el model que ens ha dut fins aqui.

2) Al nostre pais tenim una llarga tradicio de macro-complexos. L'experiencia ens diu que generalment les males practiques i la corrupcio solen acompanyar aquestes iniciatives. No cal anar gaire lluny per comprovar-ho: Marina d'Or, Terra Mitica, Sesenya o urbanitzacions fantasma al Montseny.

3) Suposant que es generessin els llocs de treball que es diuen (250.000 entre directes i indirectes segons dades de la prestigiosa Pilar Rahola), aixo suposaria que un 8% de la poblacio del pais estaria ocupada en un mateix projecte. Sembla evident la capacitat de xantatge que tindrien els seus propietaris un cop establert. Aixo es 25 vegades el nombre de treballadors de la factoria Seat de Martorell.

4) Quina garantia hi ha que aixo atrauria la quantitat de gent que diuen? El nostre pais esta ple d'inversions en els quals els plans d'explotacio no s'han complert: Spanair, l'aeroport de Lleida, l'Hotel Vela,... Per que aixo hauria de ser diferent?

5) Les grans economies mundials basen el seu poder en economia productiva, I+D i treball qualificat. No sembla que cap de les tres variables estigui present darrera d'aquest projecte, en el qual, insisteixo hi hauria ocupada gairebe el 10% de la força productiva del pais.

6) Es tracta d'una de les poques arees no urbanitzades de l'area metropolitana amb important valor ecologic. Situar-hi un complex es destruir-la per sempre. Que passara, d'aqui cinquanta o setanta anys quan a ningu li importi ni els casinos ni les platges i les convencions es facin per internet? No podem hipotecar els recursos de les generacions futures.

7) Les solucions magiques a la crisi no existeixen, malhauradament. En un pais de petites i mitjanes empreses, seran aquests emprenedors els que generaran llocs de treball. Es important donar-los suport.

8) Els beneficis del projecte quedaran en mans d'un grup reduit mentre que els costos (infraestructures, estres urba, contaminacio) els cobrirem entre tots.

9) La gracia de les lleis es que son estables i que no es canvien en funcio dels interessos de determinats grups. No crec que s'hagin de fer excepcions a determinats projectes i fer la vista grossa nomes pel fet que "son bons pel pais". La inseguretat juridica es un gran enemic per a la recuperacio economica.

10) Permeteu-me el toc personal: heu vist el paio? Dona suport a un candidat que nega l'existencia de Palestina, que subvenciona diaris de propaganda politica a Israel i beneeix l'ocupacio de territoris en la linia mes extrema de la politica israeliana. El govern el rep amb els dos empresaris jueus mes importants del pais? Que cony es tot aixo? Tornem al tribalisme?

No entenc res...

7 comentaris:

gerard ha dit...

Totalment dacord.. Fa trallar
el punt 8 te l compro especialment..privatitzar guanys socialitzar perdues (i pots afegir costos sanitaris per alcholisme i ludopatia)

Anònim ha dit...

una completa aberració que no resoldrà els problemes a llarg termini. I que es carregarà el poc que queda del delta del Llobregat, pobret. Quin dret hi tenim??

Anònim ha dit...

Crec que si aquest tema tira endavant cal endagar una macro campanya al carrer i amb recollida de signatures. Com diu el meu idol (el autor de murgues gaditanes Emilio el Moro) "Si en vez de ser pajarillos fueramos tigre bengala a ver quen sería el guapito de meterno en una jaula..." :)
Crec que no es pot tolerar de cap manera i m'agradaria saber on son els partits politics d'esquerres que només fan declaracions tebies.. i despres volen que la gent els respecti...

Ortiga

talkene ha dit...

Jo al principi creia que era una broma. I després vaig pensar que ràpidament sortiria tothom a dir que això no té cap ni peus i que Catalunya no vol inversions d'aquest tipus, que tenim un altre model.
Em fa vergonya simplement que es pugui arribar a plantejar el projecte com una opció real.

Oriol ha dit...

Què dir-vos, crec que tots ho veiem bastant igual. El que més em sorprèn és que cap diari s'hi ha oposat frontalment.
Confiem en que la cosa no tiri endavant...
Gràcies a tots per les visites!

Candide ha dit...

Eurovegas-Adelson-Israel-Rahola-Mas-Oligarquía catalana-Eurovegas

Y ahora disculpen, tengo que vomitar.

Anònim ha dit...

Jo, com el Sala, completament a favor. La civilització és massa cara i fa molt temps que hi vam renunciar.

http://www.tonisala.net/2012/02/27/les-jeux-sont-faits/

segu