dilluns, 24 de novembre del 2008

No a Bolonya! (2a part)


Com podeu veure actualitzo amb especial rapidesa ja que sembla que el debat està viu i crec que és bon anar-hi afegint noves dades.


Avui al FGC imaginava què diria jo si anés a una assemblea d'aquestes. De fet us haig de confessar que m'estic plantejant d'anar-hi. Ja us explicaré si al final ho faig o no. D'entrada m'han sortit dos arguments:

1) Me n'alegro que els amics del SEPC comencin a adonar-se que cal un canvi de formes. És a dir, indefectiblement són hereus dels que fa quatre anys atemptaven dràsticament contra la llibertat d'expressió, pintaven esquirols a la porta de l'aula d'aquells que anaven a classe (a mi em va passar) o pintades als passadissos del tipus "els del grup 2 de primer són uns esquirols". La coacció era manifesta. Per no parlar, com deia en el comentari de l'anterior post, del seu insult per antonomàsia: "Demòcrata!" (*). I no parlo de fa quinze anys sinó de fa tres o quatre. I a mi m'importa un pito que ara es diguin SEPC enlloc d'Alternativa Pastel. Els nous bollicaos assemblearis han de saber que són hereus d'aquests moviments als ulls de tota la comunitat universitària. El descrèdit històric cap a ells és tan gran que cal fer una certa política de "discriminació positiva" i un esforç superlatiu per un veritable diàleg. Ens han de fer la pilota més que mai. (**)

2) Un càlcul. Com ja hem dit moltes vegades, els fons públics subvencionen un 85-90% del cost real de la matrícula. Per una assignatura mitjana d'uns 6 crèdits, serien uns 500 euros. Quantes vegades, algú suspèn una assignatura (o no s'hi presenta) i a la segona convocatòria decideix també no presentar-s'hi? ("ja ho faré l'any que ve" o "tenia les vacances a Ibiza amb els coleguis muntades"). Això suposen 500 euros dels fons públics tirats a les escombraries. I no parlo de la gent que suspèn (tothom hi té dret) sinó de la gent que passa del tema. Fent una estimació segons la gent que conec, calculo que això passa de mitjana un cop a la carrera. La UAB té uns 30.000 estudiants. Així doncs: 30.000 x 500 = 15.000.000€. No està gens malament oi?

Abans d'omplir-nos la boca amb dèficits i més dèficits, potser comença a ser hora de fer una mica d'autocrítica. A més, això legitimaria molt més el moviment. Però és clar, pintades com "Per una universitat de qualitat, estudia d'una puta vegada!" no vendrien gaire en el fantàstic món dels revolucionaris.


(*) Em nego a posar links d'exemples de boicot de conferències a la UAB. Tots són de pàgines rotllo Ciutadans o Libertad Digital. Si us interessa, busqueu-ho vosaltres mateixos.

(**) Per ser fidel a la veritat, una anècodta: avui han anat passant per les classes per informar de no sé què. A la meva, uns companys estaven fent una presentació. Els assemblearis han mirat a través del vidre quan anaven a entrar i en veure que eren estudiants els que estaven parlant han decidit no interrompre la classe. Chapeau!

16 comentaris:

estel ha dit...

Ei Oriol,
Respecte el comentari del dos asteriscs: tu creus que no han entrat perquè hi havia aquels companys fent una presentació? A mi m'ha donat tota la sensació que no s'han atrevit a entrar perquè no sabien quin professor hi havia dins i se'ls podia haver organitzat un bon merder amb segons quin professor....

Ha sigut una sensació que he tingut. Si més no, m'agradaria pensar que no han entrar per no destorbar els companys que feien la presentació.. (tot i que potser hagués estat més interessant el que ens volien explicar els de l'assemblea, tot s'ha de dir...)

Oriol ha dit...

no sé...
en tot cas també es podria dir:"és que és millor destorbar els professors que els companys". però potser seria massa reaccionari...

joan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
joan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
joan ha dit...

Potser en contra del que deia l'Àlex, crec que "la causa" JA té "popularitat" en el sentit que normalment ho entenem, molt a pesar de les seves observacions que, com sabeu, comparteixo al 110%. M'explico. A la UB (es podria fer el mateix en general) hi ha 81.000 estudiants. Diguem que es tanquen entre 200 i 400 estudiants. Això, si no m'equivoco, fa un 0,25%-0,49% d'estudiants tancats. Pot semblar poc, però el 0,25%-0,49% del conjunt de la població, és a dir, de 44 milions, són entre 100.000 i 200.000 persones - corregiu-me, si cal ho retiro. Només he aplicat una regla de tres. Si una cosa motivés suficientment a aquesta quantitat de persones a fer una tancada, doncs presumiblement la corresponent manifestació, que inclouria més gent, seria "multitudinària". I en efecte, si fem el mateix amb el número de persones que van anar a la passada manifestació (suposant que van ser entre 4.000 i 6.000), doncs conclouríem que s'haurien manifestat, respecte a 44milions entre, 1 i 2 milions de persones.

Per mi, aquesta situació és més o menys la de totes les "mobilitzacions" d'aquest estil. El discurs habitual de les associacions d'estudiants és anacrònic i demagògic, però en qualsevol cas sí que convenç a una part crítica d'estudiants.

Voldria saber què n'opineu d'aquests números i de la conclusió ("que convenç").

marta ha dit...

Oriol pinta ja la pintada "Si vols universitat de qualitat, estudia d'un puta vegada". Series Deu!


Joan, respecte dels numeros crec que es una mica arriscat.

1. No pots extrapolar el nivell d'implicacio dels estudiants amb el de la resta de la població. Un 0,25% d'estudiants no implica que es mogui un 0,25% de la població. Segurament un 0,25% dels jubilats no es mouria.
Per tant, el milio o 2 milions és una assumpcio massa gran, crec.

2.Tb es cert que si aconseguiexes gent capaç de tancar-se segurament hi ha un grup bastant mes ran de gent capaç de manifestar-se o be fer protestes menys costoses per ells.

Oriol ha dit...

d'acord amb la marta amb el tema de l'extrapol·lació. Jo havia pensat un cas més absurd. Si un dels quatre membres d'una família, el nen petit, es nega a menjar verdura i es tanca a l'habitació, és el mateix que una quarta part de la població ho faci?

D'acord, sóc un demagog. Avui he participat "via carta" per primera vegada a una assemblea d'estudiants.
Ja us ho explicaré!

joan ha dit...

No sé que dir, de debó. No veig que estigueu enentent el que dic. Sobretot ho dic perquè em sorprén que em parleu de "riscos" i de "extrpolació" com si això digués alguna cosa sobre el que estic dient. És més, com si prendre riscos i extrapolar no fos una manera normal d'argumentar.

(A tall d'exemple, no entenc a què ve dir que "segurament un 0,25% dels jubilats no es mouria")

Oriol ha dit...

home joan, no sé què dir-te...
tu mateix parles d'una "regla de tres". i una regla de tres és una extrapolació. o no?
això no treu que potser no entengui el que vols dir, és clar...

Anònim ha dit...

Ei, crec que cal fer dos aclariments. D'una banda crec que el Joan defensava que la proporció d'estudiants que es tanquen/manifesten/etc en contra del Pla de Bolonya és elevada, dins del col·lectiu d'estudiants. Per a il·lustrar-ho feia l'extrapolació amb xifres a nivell d'estat, on els resultats resulten molt més impressionants. No deixa de ser un recurs retòric, una manera de "vendre" la seva tesi.
El segon aclariment que volia fer és que, quan a l'anterior post deia que cal suport popular per tal que una causa triomfi (o una cosa així), no només em referia al sector estudiantil (al que més directament afecten els canvis bolonyesos), sinó també a l'opinió pública, premsa, i altres sectors de la societat. I crec que, en el cas que aquí ens ocupa, aquest suport manca.

joan ha dit...

Potser no m'he expressat bé : ) Jo no veig que té de particular fer una extrapolació. Quan dic, al darrer comentari, "no esteu dient res sobre el que dic" em refereixo a que dir-me que extrapolo no és rebatre l'argument, sinó classificar-lo com a extrapolació.

Però bé, de moment, quedi clar que jo per POPULAR en el comentari de l'Àlex vaig interpretar POPULAR ENTRE ELS ESTUDIANTS i per això vaig fer la construcció, inventant una manera per poder comparar i dir, "ei, que sí que són "significativament molts"", etc.

joan ha dit...

Només per si el que realment us feia inacceptable la meva regla de tres és el resultat final de 1 i 2 milions (en plan, "el que tu vulguis, però això és massa elevat"), us comento un parell de coses, encara que entenc que seguiu sense compartir el meu interés.

Primer em sembla que em vaig equivocar, que diria que vaig prendre que el total eren els alumnes de la UB i no el total d'estudiants catalans en la segona comparació. Això desvirtua el que jo volia que era buscar el mínim (per això, p.e., comptava que el total era de 44 milions).
He trobat una xifra que m'ha semblat que modificava significativament els resultats. A l'IDESCAT diu que el nombre total d'estudiants universitaris a Catalunya és de 227.000. Això no és el que diu Lavanguardia. La regla de tres dona, així, 748.000 - 1milió (el 1,7% i el 2,6% respectivament i si he fet ve els càlculs. De fet ho he revisat perquè no deixo de pensar que són masses).

Sobre els càlculs de les manifestacions només he pogut trobar un article de Lavanguardia (5/3/2003) on les dades de les manifestacions d'estudiants contra la guerra d'Iraq coincideixen amb les d'ara. El buscador aquest de Lavangu és una merda i no vull invertir-hi més temps.

Anònim ha dit...

Em penso que el que no acaba d'agradar no és una qüestió de xifres numèriques sinó de la comparació mateixa. Que un tant per cent X dels estudiants es moguin "és com si" un tant per cent Z de la població es mogués no convenç gaire perquè "és com si" però no és (i pot ser?). En el moment que engrandeixes les xifres engrandeixes també els col·lectius i es falseja la realitat. Vull dir que inflant les xifres fiques al sac gent que no hi té res a veure i que, per tant, és una genaralització estranya.Suposo que la referència als jubilats anava per aquí.
Ara que jo també crec que com a recurs retòric fa molt bé el seu paper i impressiona.
Per cert, avui ja podem dir que hi ha nou rector a la UB (amb concentració pacífica d'estudiants a la porta) i la tancada a la central continua. I a Mundet, també. I tinc entès que a l'assemblea de l'Autònoma avui s'han decidit noves tancades.
Tot i així he de dir que la legitimitat de l'assemblea és un tema que està a l'odre del dia. A la UB, almenys, ja s'han plantejat si fer un referendum sobre la tancada als estudiants. No s'ha decidit, però segueixo observant el canvi d'actitud positiu.

alba ha dit...

Tornant al tema verduretes (altrament dit, "El jubilat aturat", o també, si m'apureu, "Els de la encerrona són mogollon"), vull dir que, deixant al marge agents externs i amb uns quants supòsits-lletrapetita, l'impacte que té per la família de l'Oriol tenir un membre anti-verduretes, és el mateix que pot tenir, per la societat espanyola, tenir un col·lectiu anti-verduretes corresponent al 25% de la població. (respireu). Això sí, que al meu veí de dalt no li agradi la col, em sembla que no li importa massa a ningú...
Dit això, espero que els comentaris segueixin vent en popa: "No a Bolonya! (2a part)". M'agrada...

Anònim ha dit...

mmmmhhh... verduretes...

Artur ha dit...

De clarianes i bardisses ( com el titol d'aquest bloc), és una mica la sensacio que tinc de tot plegat des d'aqui, lluny de Catalunya, lluny de la UAB.

La veritat és que tot el que se és gràcies a vosaltres, i també pel que vaig llegint a la premsa : el pais, avui, la vanguardia.. o alla on trobo alguna cosa.. TV3... i també és clar articles de gent sobre el tema, concretament un de la PEF i un altre de Salvador cardus.... ( els heu llegit? per que em semblen una mica fora de lloc i exagerats que en penseu?), per altra banda ultimanent a TV3 ( que veig per internet) hi ha hagut bastanta informacio al meu entendre " pro bolonya".... penseu que aquestes mobilitzacions son com defintives, en el sentit que aquest cop s'ho han pansat bé per parar de fer el pallaso i anar en serio i plantejar voluntat de dialeg als rectors per aturar bolonya?

APA ADEU.


article Cardus:

http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/res/20081126/53586956763.html?urlback=http://www.lavanguardia.es/premium/edicionimpresa/20081126/53586956763.html

Article PEF:

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20081127/53588357623.html